НА ЕКОЛОШКОМ СКУПУ ПОКРЕНУТА ИНИЦИЈАТИВА ДА МАЈЕВИЦА ДОБИЈЕ СТАТУС „ПАРКА ПРИРОДЕ“

У Лопарама је одржан еколошки скуп на коме је представљено новоосновано Удружење „Чувари Мајевице“ чији активисти, заједно са грађанима и власти општине Лопаре, желе спријечити отварање рудника литијума на простору локалне заједнице.
„Данас смо имали прво обраћање јавности и презентацију наших циљева и задатака и свега оног што смо до сада урадили и што треба тек да радимо“, казала је Андријана Пекић, предсједник Удружења „Чувари Мајевице“
Она је истакла да ће наведено удружење, заједно са локалном заједницом поднијети иницијативу, која ће бити упућена надлежном министарству у Влади Републике Српске да се дио Мајевице који припада општини Лопаре прогласи “Парком природе”.
„Ми на то по закону имамо право, само треба да се крене у израду студије и тај процес ће трајати 18 мјесеци. Ако наша планина добије поменути статус Мајевица ће бити заштићена и неће бити дозвољено отварање рудника литијума који би нарушио нашу природу и цијели биодиверзитет“, саопштила је Пекићева.
Са окупљања је упућен позив да грађани у четвртак (15.фебруара 2024. године у 15:00 часова) дођу на Народни скуп на коме започиње потписивање петиције против отварања рудника литијума на Мајевици.
Из општинске управе је саопштено да се на наведеном скупу очекује окупљање више стотина грађана из свих дијелова општине као и да ће током седмодневне акције сакупити 3.000 потписа пунољетних грађана, који су против отварања рудника.