НАРОД СВОЈИМ ПРИСУСТВОМ НА СКУПУ ПОРУЧИО ДА ЈЕ ПРОТИВ ОТВАРАЊА РУДНИКА ЛИТИЈУМА НА МАЈЕВИЦИ – ПОЧЕЛО ПОТПИСИВАЊЕ ПЕТИЦИЈЕ

У Лопарама је одржан народни скуп на коме је почело потписивање петиције – грађанске иницијативе која ће бити упућена Народној скупштини Републике Српске за доношење Декларације о противљењу отварања рудника литијума и других елемената на дијелу планине Мајевице који припада општини Лопаре.
Наведеном окупљању је присуствовао велики број грађана из Лопара и сусједних општина.
„Присуство народа у оволиком броју говори да народ Мајевице не жели рудник литијума на Мајевици“, рекао је начелник општине Лопаре Радо Савић.
Он је на скупу поручио да је против отварања рудника, те да је локална управа позвала грађане да и они то јасно кажу свима. Стога је, у складу са законима Републике Српске, покренута грађанска иницијатива која ће бити прослијеђена у Народну скупштину како би се усвојила предложена Декларација о противљењу отварања рудника на Мајевици.
„Прикупићемо 3.000 потписа, и прије законског рока, само на подручју општине Лопаре и циљ нам је да се глас сваког становника општине Лопаре уважи“, додао је Савић.
Предсједник скупштине општине Лопаре Миленко Ристић је казао да је народ поменуте локалне заједнице против отварања рудника, те да је он заступао само народну вољу и изразио противљење руднику на Мајевици.
„Јуче сам чуо изјаву предсједника Додика када каже да се у Републици Српској пита народ и њени представници. Ја шаљем поруку из Лопара да се и у Лопарама и на Мајевици пита народ и представници локалне власти и молим предсједника Републике, Владу и Народну скупштину да уваже вољу народа исказану на овом скупу“, саопштио је Ристић.
Делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Желимир Нешковић се, у својој изјави новинарима, осврнуо на Закон о геолошким истраживањима и истакао да се интереси и мишљења локалних заједница у његовом доношењу морају уважавати.
Тихомир Дакић, предсједник Центра за животну средину из Бањалуке је изразио своју подршку народу Лопара и поручио да становници општине треба да доносе своје одлуке.
„Треба да се размишља о томе у ком правцу ће да се развија општина Лопаре и да ли ће постати једна од локалних заједница која ће прерасти у рудник.
Представници локалне власти, и начелник и предсједник Скупштине, се противе даљем развоју пројекта рудника литијума, тако да су на истој страни и грађани и политички представници“, закључио је Дакић.