ПРЕДАТА ПЕТИЦИЈА ГРАЂАНА ПРОТИВ ОТВАРАЊА РУДНИКА ЛИТИЈУМА У НАРОДНУ СКУПШТИНУ

Начелник општине Лопаре Радо Савић је, заједно са предсједником Скупштине локалне заједнице, на протокол Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци предао петицију – грађанску иницијативу којом се од посланика у највишем законодавном тијелу Републике Српске тражи да се донесе Декларацијa о противљењу отварања рудника литијума и других елемената на дијелу планине Мајевице који припада општини Лопаре.

Поводом тога начелник Савић се обратио грађанима путем свог Фејсбук налога на коме је написaо: „Драги Мајевичани, предати су потписи и Декларација у Народну Скупштину. Потписи су из наше општине, ово је глас и захтјев из Лопара, чекамо да видимо реакцију. Наравно, радимо и даље на ширењу подршке нашој борби и тражићемо ту подршку од општина и народа и из нашег окружења наредних дана.“

Савић се новинарима обратио и на прес конференцији испред Народне скупштине Републике Српске.

„Највећи дио становника наше општине преко 90 одсто је против отварања рудника литијума, а и сусједне локалне заједнице и град Бијељина и општина Челић су против отварања рудника литијума. Планирана локација рудника је у најнепосреднијој близини насељеног мјеста Лопаре што код људи изазива страх од испуштања токсичних материја. Један од проблема је, што су у близини и два водотока ријека Јања и Гњица које припадају сливу ријеке Саве и Дрине“, казао је Савић.

„Проблем је и што није позната технологија експлоатације ове руде, а и бројни инвеститори у сектору воћарства се буне због потенцијалне експлоатације руде. У Европи не постоји такав рудник и бојазан грађана је велики. Ми смо стали уз наше грађане и од Народне скупштине Републике Српске очекујемо да усвоји декларацију коју смо данас предали а од надлежног министарства да не додијели концесију за експлоатацију литијума ако она буде затражена од стране компаније“, истакао је Савић.

Са Савићем је, приликом предаје петиције, био и предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић који је рекао да је још у новембру прошле године био против свих захтјева за ископавање.

„Немојте понижавати народ никада. Народ неће отићи са свог огњишта, били су ратови и све, а ако се ово буде копало, повратка тамо више нема. Нека се власт само један дан постави на мјесто грађана“, саопштио је Ристић.

Петиција је покренута 15. фебруара ове године на великом народном скупу који је одржан у Лопарама, а за непуних седам дана је прикупљено 3711 потписа Мајевичана који имају бирачко право у Републици Српској.