ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, уз помоћ Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Лопаре организоваo је предавање за пољопривредне произвођаче ове локалне заједнице.

Прије почетка предавања пољопривреднике и све присутне је поздравио начелник општине Радо Савић и изразио захвалност предавачима.

Он је саопштио да надлежни у локалној заједници улажу труд да се пољопривредницима организују едукативна предавања, те да је циљ да ријеч струке буде доминантна.

„Истрајаћемо у борби да се на Мајевици не отвори рудник литијума, јер би он неповољно утицао и на све гране пољопривреде. Намјера нам је да се у нашој општини у наредних пет година засади 25000 садница шљиве, сваке године по 5000“, поручио је Савић.

Драган Зарић , стручни сарадник из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде регионалне канцеларије у Бијељини је истакао добру сарадњу са Одјељењем за привреду и друштвене дјелатности општине Лопаре, те навео да је предавање пољопривредним произвођачима постало традиционално.

„Данас, као и претходних година, смо дошли овдје да пољопривредним произвођачима представимо Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2024. годину, као и стручне теме које се односе на заштиту биљака, првенствено воћарских и ратарских биљних врста“, рекао је Зарић.

Инжењер пољопривреде Јелена Станишић је упознала пољопривреднике о наведеном правилнику, а говорила је о мјерама подршке у биљној производњи, руралном развоју и системским мјерама.

Ђорђе Глишић, инжењер пољопривреде је у свом излагању говорио о нападу економски најзначајнијих биљних болести и штеточина у засадима шљиве и начинима и мјерама борбе против истих.

Инжењер пољопривреде Лазар Арсеновић је одржао предавање о подстицајима у сточарском дијелу производње.