МИТРОВИЋИ ИЗ ЛАБУЦКЕ КОД ЛОПАРА ЈЕДНИ ОД НАЈВЕЋИХ ПРОИЗВОЂАЧА ПОЗНАТОГ СИРА

Сир зарац препознатљив је производ мајевичког краја и ускоро би требало да буде финализована процедура заштите његовог географског поријекла, а једни од највећих произвођача овог сира су породица Митровић из Лабуцке код Лопара, који су били излагачи на овогодишњем 13. Међународном сајму туризма и гастрокултуре који је одржан у Бијељини.

Драган Митровић рекао је за портал ИнфоБијељина да се производњом сира бави са оцем и мајком Душком, која се посљедњих година највише посветила промоцији зарца.

– На сајму смо изложили мајевички крављи димљени сир зарац и масни сир. Имамо више укуса, конкретно мајевички сир зарац класични, без прилога, затим са суџук паприком, те бијелим луком. Масни сир такође правимо са суџук-паприком, али и маслинама, бибером… Припремили смо микс- паковања, тако да љубитељи сира могу да пробају разлитиче укусе – навео је Митровић.

Драган наводи да није могуће процијенити годишњу производњу сира, јер је потражња различита и често зависи од дијела године и празника и слава за које купци најчешче поручују сир.

– Сада док траје пост, мање људи купује зарац. Међутим, у вријеме Нове године, Божића, Васкрса, потражња је већа – наглашава Митровић.

Он додаје да се за пласман зарца не плаше, да имају неколико продавница из Бијељине, Прибоја и Брчког, те неколико ресторана који редовно откупљују њихове производе.

Извор: ИнфоБијељина