СЛУЖЕН ПОМЕН И ПОЛОЖЕНО ЦВИЈЕЋЕ НА МЈЕСТУ СТРАДАЊА ПРИПАДНИКА ЈНА У ТУЗЛИ

На Брчанској малти у Тузли служен је помен погинулим припадницима ЈНА убијеним прије 32 године у мучком нападу муслиманских снага док су се, по претходном договору, мирно повлачили из тузланске касарне.
Претходно су на мјесту страдања на Брчанској малти положене бијеле руже и запаљене свијеће.
Обиљежавању овог историјског догађаја од републичког значаја присуствовали су чланови породица убијених војника, преживјели учесници „Тузланске колоне“, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић и предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.
Помену је присуствовала и делегација Народне скупштине Републике Српске, представници заједничких институција на нивоу БиХ из српског народа, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, начелник Лопара Радо Савић, те бројни грађани који су аутобусима стигли из Бијељине.
Током скупа поводом обиљежавања 32 године од злочина над припадницима ЈНА у Тузли и егзодуса српског народа из тузланске регије примијетно је било појачано присуство полиције.
Након помена, окупљени су из Тузле кренули за Бијељину, гдје ће на гробљу у Пучилама у 12.30 часова, испред спомен-костурнице, бити служен парастос убијеним војницима те положени вијенци и цвијећа.
Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године напале колону ЈНА у Tузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну.
Том приликом су убијена 54 припадниика ЈНА, 78 је рањено, док су 44 заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.
Од 1992. до 1995. године убијено 1.265 Срба са подручја тузланске регије, док је око 80.000 протјерано са тог простора.