ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О УТИЦАЈУ РУДАРЕЊА ЛИТИЈУМА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

У Центру за културу Лопаре одржан је округли сто у склопу кампање „Утицаји рударења литијума и других минералних сировина на животну средину и заједнице“.
Округли сто је организовало еколошко удружење Еко пут у сарадњи са локалном управом општине Лопаре.
Снежана Јагодић Вујић из наведеног еколошког удружења је саопштила да су се учесници скупа окупили да би поставили одређена питања и добили одговоре, те да су на њему били присутни поред представника еколошких удружења и општинске упрaве Лопаре и представници јавних институција, просвјете, локалне туристичке организације, удружења грађана и општег цивилног сектора.
„Причали смо о свим активностима које су до сада рађене на пољу борбе против отварања рудника литијума на Мајевици и који су то наредни кораци који би требали да се предузму“, рекла је Вујићева.
Она се осврнула и на Приједлог декларације о противљењу отварању рудника литијума, бора, натријума, стронцијума, калијума и пратеће асоцијације елемената на територији општине Лопаре, који ће бити као друга тачка на засиједању Народне скупштине Републике Српске, 22. маја 2024. године, гдје ће посланици расправљати о поменутој декларацији.
„Од њихове одлуке зависе наше даље активности. Надам се да ће народни посланици усвојити ову декларацију, да ће схватити да једноставно треба да се прихвати јасно изражен став и воља грађана одређене локалне заједнице“, додала је Вујићева.
Начелник општине Радо Савић је рекао да се општинска управа у Лопарама бори да Влада РС не одобри захтјев за концесију на експлоатацију литијума и отварање рудника на Мајевици.
„Уколико наша декларација, односно грађанска иницијатива буде прихваћена, ствар је завршена, а уколико не буде прихваћена ми ћемо наћи друге модалитете борбе“, закључио је Савић.
Он је навео да су својим потписом 100 интелектуалаца и познатих јавних личности
подржали народ, еколошке активисте и општину Лопаре у борби против отварања рудника литијума.
Андријана Пекић из удружења „Чувари Мајевице“ из Лопара је казала да ће на Одбору за заштиту животне средине Народне скупштине Републике Српске бити прочитан допис који је послат испред наведеног удружења чиме би се чланови одбора и народни посланици упознали са иницијативом да се планина Мајевица прогласи парком природе, што је просторним планом Републике Српске и предвиђено до 2025. године и има законску снагу.