ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА „СУНЧАНЕ ШКОЛЕ“

Више од пола године ради прва прозјумер /prosumer – producer+consumer/ солрана електрана у БиХ која је постављена на средњошколском центру “Вук Караџић” у Лопарама.
Тим поводом у Центру за културу је одржана презентација на којој се говорило о пројекту „Сунчане школе“ који Фонд отворено друштво спроводи у свим земљама региона Западног Балкана.
“У сарадњи са општинском администрацијом и менаџментом средње школе информисали смо све заинтересоване грађане о томе шта је урађено, представили смо прецизне резултате од постављања соларне електране до сада”, рекао је Дамир Миљевић, члан управног одбора РЕСЕТ-а.
Он је навео да се говорило и о томе шта би се још могло радити, какве су идеје, на који начин се на подручју општине Лопаре могу информисати и остали грађани који су заинтересовани да се укључе у тај процес, јер инсталација соларне електране на школи треба само да послужи као катализатор да се људи из локалне заједнице заинтересују да, уколико им се исплати, крену у истом правцу.
Извршни директор Фонда отворено друштво Мерван Мирашчија је рекао да се ради о првом пројекту те врсте који је покренут у БиХ и који је успјешно завршен.
“Реализован је пројекат којим је инсталирана фотонапонска електрана снаге 25 /КW/ киловата која у цјелости задовољава потребе за електричном енергијом у средњошколском центру”, навео је Мирашчија.
Начелник општине Лопаре Радо Савић је изразио захвалност свим учесницима у пројекту који су дали допринос да се соларна електрана постави на средњошколском центру.
“Ја, као начелник општине, могу да обећам да ћемо све што постигнемо кроз уштеде, то је неких 8 000 КМ годишње, усмјерити у неке друге пројекте у средњој школи”, саопштио је Савић.