СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 12 ПОГИНУЛИХ МЈЕШТАНА МАЈЕВИЧКОГ СЕЛА БРЕЗЈЕ

У селу Брезје на Мајевици служен је парастос за 12 мјештана овог села који су страдали у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.
Предсједник Општинске борачке организације Лопаре Ристо Радић је рекао да је прије тридесет и двије године од стране муслиманско-хрватских снага извршен напад на село Брезје који ничим није био изазван.
„У нападу је живот изгубило 10 цивила и два припадника војске који су дошли овдје да обиђу своје породице и нису били наоружани, a 35 мјештана је одведено у заробљеништво. Овфје је се десило се и једно од најсвирепијих убистава, а то је да је човјек везан за трактор и вучен док није преминуо. По свему предоченом ово је једно од најстрадалнијих села на Мајевици“, саопштио је Радић.
Према казивању мјештанина Добривоја Михајловића прије рата село је бројало око 230 становника и 74 домаћинства, а сада у Брезју стално живе четири породице које укупно броје 12 чланова.
„У селу је саграђена црква која је духовни центар окупљања за расељене мјештане и све оне који воде поријекло из Брезја и овог дијела Мајевице“, навео је Михајловић.
Вијенце и цвијеће су положили породице погинулих, представници Општинске борачке организације Лопаре, начелник општине Лопаре Радо Савић, предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић, делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Желимир Нешковић и припадници Трећег Република Српска пука Оружаних снага БиХ.