ПРВИ „ПРИНЦИПФЕСТ“ У ПРИБОЈУ

У Прибоју на Мајевици је одржан „Принципфест“, манифестација у знак сјећања на Сарајевски атентат, као симбол борбе за слободу, и на све људе са овог подручја који су учествовали у борби за ослобођење од аустроугарског ропства.
Један од организатора „Принципфеста“ Радослав Остојић је рекао да су учитељ Вељко Чубриловић и Гаврило Прицип показали ванвременску борбу за слободу и борбу против тираније.
“Они су показали да се против сваке тираније вриједи борити на сваки могући начин“, истакао је Остојић.
Остојић је навео да је циљ истаћи жртву тих младих људи за слободу и за ослобођење свих јужнословенских народа тог периода, прије свега српског и закључио да људи својим примјером могу показати да се вриједи жртвовати за нешто веће и светије.
Он је рекао да је Фестивал основан у знак сјећања на учешће Семберије и Мајевице у великом историјском догађају и на организацију „Млада Босна“ гдје су значајно учешће узели људи из овог краја, али и други знаменити појединци попут Вељка Чубриловића, великог националног и културног радника, учитеља у Прибоју.
Вечерас у оквиру овог фестивала предавање о наведеној теми одржао књижевник и публициста Мухарем Баздуљ, а приказана је и изложба Архивске грађе „Сарајевски атентат“ Архива БиХ.
Баздуљ је на предавању рекао да је огромна улога Прибоја у Сарајевском атентату, догађају који је преломно обиљежио 20. вијек.
„Сарајевски атентат вјероватно је догађај који је показао за Прибој да `нит мањег мјеста, нит већег утицаја`“, истакао је Баздуљ.
Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да је Прибој историјски важан и да се одавно размишљало да буде мјесто окупљања људи који баштине идеје „Младе Босне“ и оних који су се борили за слободу.
„Обновом ове старе школе у Прибоју, у којој је Чубриловић радио, биће створени услови да овдје буде формирана музејска поставка посвећена Вељку Чубриловићу и свим људим са Мајевице који су учествовали у борби за ослобођење од аустроугарског ропства“, истакао је Савић.
„Принципфест“ је фестивал који се први пут одржава ове године у Прибоју и у Бијељини.