Светосавци на дјелу

Приводећи крају своје празничне активности млади хуманитарци, окупљени око Светосавске омладинске заједнице Епархије зворничко – тузланске у Лопарама, у току мјесеца децембра 2015. и јануара 2016. године, реализовали су акцију „Корпа милосрђа“ у сарадњи са трговинским објектима на подручју Лопара.
„У корпама које су биле постављене у већини продавница у Лопарама у току божићног поста грађани Лопара и околних мјеста приносили су своје дарове у виду трајне хране и хигијенских средстава, од којих су наши активисти формирали тридесетак пакета помоћи и подијелили најугроженијим грађанима и породицама на подручју наше општине“, истиче вјероучитељ Бошко Максимовић, предсједник Светосавске омладинске заједнице Лопаре, те додаје да су „светосавци“ помоћ дијелили директно грађанима, носећи им пакете до њиховог дома, јер је ријеч углавном о старијим и тешко покретним лицима, али и преко локалних свештеника и ОО Црвеног крста. „Ми се топло захваљујемо свима који су помогли ову акцију, како трговинским објектима, тако и грађанима који су прилагали своје дарове колико су могли, али и свим људима који су дијелили ову помоћ често по веома неприступачним теренима“, додаје млади Велибор Ивановић, активиста Светосавске омладинске заједнице.
У наредном периоду Светосавска омладинска заједница из Лопара планира да реализује акцију „Стари за младе“, гдје ће заједно са Др Желимиром Нешковићем и особљем Дома здравља и Центра за социјални рад обићи старе и болесне грађане, извршити основне љекарске прегледа, као и подијелити основну медицинску помоћ, а за шта су већ одобрeна средства од Министарства за породицу, омладину и спорт, те уз помоћ Општине Лопаре.