Одржана манифестација „Фолклором до помирења“

У Лопарама је 25. марта 2017. године одржана по први пут међународна манифестација „Фолкором до помирења“. Манифестација је почела дефилеом учесника испред Основне школе у Лопарама до зграде Општине, а у Центру за културу и информисање одржао се наступ фолклорних друштава из БиХ, Србије и Хрватске.
Манифестацију је отворио и подржао начелник општине Лопаре др Радо Савић.
Циљ манифестације је допринoс изградњи повјерења између људи различитих националности као и промовисање сарадње прекограничног региона Дрина – Сава.
Учесници програма:
1. КУД „Свети Сава“ из Лознице,
2. КУД „Фрула“ из Лознице,
3. КУД „Корај“ из Кораја,
4. КУД „Апшевачки весељаци“ из Апшеваца,
5. КУД „Спачва“ из Доњег Новог Села и
6. СПКД „Просвјета“ Лопаре и пододбор Прибој као домаћин ове манифестације.
„Фолклором до помирења“ назив је пројекта који је реализовала неформална група младих из Лопара и Кораја у сарадњи са Општином Лопаре, Центром за културу и информисање и СПКД „Просвјета“ Лопаре. Подржан је кроз USAID-ов пројекат ПРО-Будућност, који имплементира Catholic Relief Srevices у сарадњи са Фондацијом Мозаик, Caritasom Босне и Херцеговине, Форумом грађана Тузле, Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука и Међурелигијским вијећем у БиХ.
Пројекат је финансирала и Европска унија кроз подршку регионалној сарадњи и равномјерном територијалном развоју земаља Западног Балкана у процесу приближавања Европским интеграцијама, а спровела Стална радна група за рурални развој (SWG) у Југоисточној Европи.