СЈЕЋАЊЕ НА 242 ПОГИНУЛА БОРЦА СА МАЈЕВИЦЕ

Служењем литургије, ломљењем славског колача и парастосом за 242 погинула борца са Мајевице у одбрамбено-отаџбинском рату, у Лопарама је данас обиљежена крсна слава Борачке организације – Митровдан.
Након литургије у Храму Покрова Пресвете Богородице, служен је и парастос, те положени вијенци испред централног спомен-обиљежја у овој општини.
Предсједник Борачке организације Лопара Митар Тојић честитао је славу борцима Војске Републике Српске /ВРС/ и поручио да жртва погинулих сабораца не смије бити заборављена.
„Данашња слава све нас је окупила да његујемо сјећање на погинуле саборце, хероје одбрамбено-отаџбинског рата“, нагласио је Тојић.
Начелник општине Лопаре Радо Савић честитао је славу борцима и дан оснивања Треће мајевичке биргаде ВРС, истичући да локална управа у потпуности подржава рад Борачке организације.
„Приоритет приликом запошљавања у новоотвореним привредним субјектима у овој мајевичкој општини дајемо припадницима борачке популације“, рекао је Савић новинарима.
Наступом рецитаторске секције Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Лопаре и пригодним говором предсједника Предсједништва Борачке организације Лопара Ристе Радића обиљежено је 25 година од формирања Треће Мајевичке бригаде ВРС.
„Трећа Мајевичка бригада Војске Републике Српске основана је на данашњи дан прије 25 година, једна је од најбројнијих бригада и прва је у Источнобосанском корпусу ВРС одликована Орденом Немањића. Одбранила је територију планине Мајевице, плативши високу цијену, 181 припадник је погинуо на бранику отаџбине“, подсјетио је Ристић.
У одбрамбено-отаџбинском рату погинула су 242 борца из Лопара, а 813 их је рањено.