ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ФОРМИРАЊА ДРУГЕ МАЈЕВИЧКЕ БРИГАДЕ

Парастосом за 404 погинула борца Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ и полагањем цвијећа на спомен-обиљежју у Прибоју код Лопара данас је обиљежено 26 година од формирања ове ратне бригаде.
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић поручио је да су војници Војске Републике Српске /ВРС/ у потпуности извршили све своје историјске задатке и да исто траже од свих који настављају да управљају Републиком Српском, од локалног до републичког нивоа.
„Борци су створили Републику Српску и предали је изабраним представницима власти, а они треба да воде рачуна о Српској и у оквиру тога о онима који су најзаслужнији за стварање Српске“, рекао је Савчић.
Он је навео да Борачка организација неће бити задовољна док постоји иједан неријешен проблем у борачкој популацији, од запошљавања демобилисаних бораца и дјеце породица погинулих бораца, до стамбеног збрињавања ових категорија.
Ратни командант Друге мајевичке бригаде пуковник Славко Гужвић рекао је новинарима да је кроз ову бригаду прошло 5.000 бораца, њих 404 погинули су за слободу српског народа и стварање Републике Српске, а више од 900 бораца је рањено.
„Ова бригада је остатак од колоне војника који су нападнути на Брчанској малти у Тузли, чинили су је 80 одсто избјеглог становништва и мјештани околних села, а ослонац смо имали у општини Лопаре“, навео је Гужвић.
Он је истакао да је бригада била веома успјешна и испунила борбени задатак – очување српског народа на Мајевици, у својој борбеној зон.
Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да треба његовати сјећање на погинуле борце, хероје који су подарили Републику Српску.
„Наша је обавеза да бринемо о Републици Српској и сви који носе одговорност треба да помогну да се побољша положај борачке попупације“, изјавио је Савић новинарима.
Он је најавио да ће општина Лопаре у овој години запослити још двоје дјеце из категорије породица погинулих бораца.
„Стипендирали смо 70 ученика и студената из борачке популације, заједно са ресорним министарством и мјештанима учествовали у изградњи спомен-обиљежја у мајевичким селима, а изградили смо и двије стамбене зграде за борачку категорију друштва“, истакао је Савић.
Обиљежавању годишњице формирања Друге мајевичке бригаде присуствовали су бројни саборци и мјештани Лопара, а вијенце на споменик погинулим борцима положили су представници Борачке организације, команде Друге мајевичке бригаде, делегације општине Лопаре и народни посланик Желимир Нешковић те представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, Полицијске управе Бијељина и општинских борачких оранизација Лопара, Угљевика, Бијељине и Брчког.