ПЧЕЛАРИ УПОЗНАТИ О ИЗИМЉАВАЊУ ДРУШТАВА

Чланови Удружења пчелара „Златна кошница“ из Лопара присуствовали су стручном предавању о изимљавању пчелињих друштава, прољетном прегледу и припреми пчелињих друштава за главну пашу, а обећана им је и подршка локалне заједнице.
Предсједник Удружења Марко Јовић рекао је да пчелари из ове локалне заједнице имају одличну сарадњу са начелником општине Лопаре Радом Савићем и његовим стручним сарадницима.
Савић, који је прије предавања организовао састанак са представницима „Златне кошнице“, Удружења пчелара Републике Српске и стручњацима из области пчеларства и пољопривреде, изразио је задовољство радом пчелара у Лопарама.
Он је истакао да је Удружење успјело да окупи и у своје активности укључи готово све пчеларе из локалне заједнице, који имају више од 4.000 пчелињих друштава.
„Пчелари заслужују подршку општине, имали су је и имаће је у наредном периоду“, додао је Савић.
Стручни предавач Саша Драгичевић, који је запослен при Министарству пољопривреде и шумарства Републике Српске, изјавио је новинарима да је био изненађен бројем чланова лопарског Удружења пчелара и бројем пчелињих друштава.
„Посебно ме је импресионирала добра посјећеност предавања“, рекао је Драгичевић.
Драган Зарић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, подручна јединица у Бијељини, рекао је да се сваке године организују предавања из разних области пољопривредне производње.
„На овом предавању је било говора о проблемима у области пчеларске производње“, додао је Зарић и најавио слична предавања у наредна два дана у Угљевику и Бијељини.
Зарић je изразио задовољство због добре сарадње са локалном заједницом, не само из области пчеларске производње, него и воћарства, повртларства и ратарства, те истакао дугу традицију одржавања стручних презентација и предавања у Лопарама.