УВЕЗИВАЊЕ СРПСКОГ НАРОДА ВАЖНО ЗА СРБЕ У ДИЈАСПОРИ

Начелник општине Лопаре Радо Савић изјавио је Срни да ова локална заједница подржава рад Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије „Корени“ чија је мисија увезивање српског народа, што је веома важно, поготово за Србе у дијаспори.
Он је изразио задовољство што је у Лопарама одржана сједница Управног одбора Савеза удружења „Корени“, додајући да ово удружење има општински одбор у Лопарама који успјешно води љекар Желимир Нешковић.
Основни закључци сједнице, на којој су анализирани досадашњи рад и планиране активности за наредни период, јесу да ће на Видовдан у Нишу бити обиљежена слава и организован свесрпски сабор који ће трајати четири дана, а Удружење ће покушати да укључи све патриотске и родољубиве снаге од Аустралије до САД и Канаде.“Корени“ ће подржати манифестацију Дани дијаспоре, која ће бити одржана посљедњег викенда у јулу у Лопарама, велики привредни сусрет почетком септембра у Бањалуци и Дане привредне активности српске дијаспоре, који се у организацији привредника Мајевице, одржавају у Цириху.
На сједници је закључено да ће Удружење подржати и Дане српске културе који се организују у Француској.За генералног секретара Савеза удружења „Корени“ изабран је професор музике Петар Гојковић, предсједник Удружења Срба у Паризу, који дуги низ година хармонизује односе у дијаспори, водећи српске школе и доприносећи да млади нараштаји науче матерњи језик, културу и обичаје.
Предсједник Извршног одбора Удружења „Корени“ Милан Гутић рекао је Срни да су Лопаре родно мјесто овог удружења, захваљујући људима који су препознали умрежавање матице и дијаспоре, истичући посебно велики допринос начелника Раде Савића и предсједника Удружења Стојана Стевановића.
Сједница је одржана тако што је један број чланова био у Лопарама, а остали су пратили сједницу и укључивали се у њен рад путем видео-конференцијске везе из својих градова у различитим државама.