ПОГОРШАВА СЕ ЕПИДЕМИОЛОШКА СИTУАЦИЈА

Општински штаб за ванредне ситуације Лопаре одржао је данас сједницу на којој је констатовано да се епидемиолошка ситуација на подручју ове општине погоршава и да је неопходно веће поштовање епидемиолошких мјера како би се ситуација изазвана пандемијом вируса корона стабилизовала.
Под епидемиолошким надзором је 71 лице, од којих је 29 позитивно на вирус корона, а 3 лица на болничком лијечењу.
На сједници су потврђене мјере Републичког штаба за ванредне ситуације којима се до 12. априла забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 30 лица, сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица /свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови /.
Забрањен је рад фитнес центрима /фитнес, боди-билдинг клубовима и сличним облицима организовања/, рад организација и извођење музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, рад базенима осим за обављање тренажног процеса од стране професионалних спортиста, рад приређивачима игара на срећу као и оранизација класичне томболе, осим приређивачима интернет игара, активности унутар установа културе које подразумијевају истовремено присуство више лица у истом простору (позоришта, биоскопи, музеји, галерије).
У периоду од 05.04. до 08.04.2021. године ограничава се рад угоститељским објектима за исхрану и пиће укључујући објекте који послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице и др.) на начин да да се у периоду од 06,00 до 22,00 чаова довзољава вршење услуге доставе хране и пића, шалтерска продаја хране и пића, те послуживање хране и пића у вањском дијелу угоститељског објекта, односно у простору за услужвање на отвореном (љетна башта , тераса, врт) уз услов да је простор отворен са најмање три стране, без обзира да ли је поменути прорстор наткривен уз примјену епидемиолошких мјера.
У периоду од 05.04. до 08.04.2021. године угоститељи који послују у угоститељском објекту за смјештај, услуге смјештаја могу пружати без временског ограничења, а услуге исхране и пића само гостима којима пружају услуге смјештаја у периоду од 06,00 до 22,00 часа, а од 08.04.2021. године дозвољава се рад угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, уз строго поштовање прописаних упутстава и њихов рад ће бити прописан од стране општинских штабова за ванредне ситуације, зависно од епидемиолошке сиутације.
Субјекти који врше производњу и продају хљеба и свјежих пецива, пекарских производа, производа од брашна, колача и свјеже тјестенине могу обављати дјелатност искључиво продајом својих производа без могућности конзумирања унутар продајног објекта уз строго придржавања прописаних мјера.
У периоду од 05.04.2021. године до 12.04.2021. године обуставља се васпитно-образовни рад у просторијама основних школа за ученика од шестог до деветог разреда, као и за ученике средњих школа и студенте универзитета у РС, уз обавезу организовања наставе на даљину.
Обавезују се грађани да у затвореном простору носе заштитну маску и придржавају се мјере физичког растојања од два метра, као и прописаних упутстава, а на отвореном простору, уколико није могуће одржавати физичку дистанцу.
С обзиром да се нови сојеви вируса корона брже шире и лакше преносе Општински штаб поново апелује на све грађане са подручја општине Лопаре да се придржавају препоручених мјера у циљу заштите здравља грађана и спречавања ширења пандемије вируса корона.