ПОСТЕПЕНО УБЛАЖАВАЊЕ МЈЕРА


Општински штаб за ванредне ситуације Лопаре одржао је данас сједницу на којој је констатовано да се епидемиолошка ситуација на подручју ове општине и даље погоршана, али тренјутно стабилна.
Под епидемиолошким надзором је 72 лица, од којих је 29 позитивно на вирус корона, а 5 лица на болничком лијечењу.
На сједници су потврђене мјере Републичког штаба за ванредне ситуације којима се до 15. априла забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 30 лица, сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица /свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови /.
Забрањен је рад „wellness“ и спа центрима, организација и извођење музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, на отвореном и затвореном простору, рад базенима осим за обављање тренажног процеса од стране професионалних спортиста, рад скијалишта и скијашким центрима, активности унутар установа културе које подразумијевају истовремено присуство више лица у истом простору (позоришта, биоскопи, музеји, галерије).
У периоду од 08.04. до 15.04.2021. године ограничава се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће укључујући објекте који послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице и др.) на начин да да се у периоду од 06,00 до 22,00 чаова, строго поштујући прописана упутства.
Од 08.04.2021. године обуставља се васпитно-образовни рад у просторијама основних школа за ученике од шестог до деветог разреда, као и за ученике средњих школа и студенте универзитета у РС, уз обавезу организовања наставе на даљину.
Од 08.04. до 15.04.2021. године у аутобусима којим се обавља превоз лица у друмском саобраћају број лица која се превозе не може бити већи од броја регистрованих мјеста за сједење.
Од 08.04. до 15.04.2021. године у периоду од 22,00 до 06,00 часова забрањује се свим привредним субјектима продаја алкохолних пића.
Од 08.04. до 15.04.2021. године забрањују се организоване рекреативне активности, тренажни процеси и такмичарске активности спортских организација и спортиста свих узраста, осим професионалних спротских активности укључујући тренажни процес истих али без присуства публике, родитеља или других лица која нису акредитована од стране организатора.
И даље се обавезују грађани да у затвореном простору носе заштитну маску и придржавају се мјере физичког растојања од два метра, као и прописаних упутстава, а на отвореном простору, уколико није могуће одржавати физичку дистанцу.
Општински штаб поново апелује на све грађане са подручја општине Лопаре да се придржавају препоручених мјера у циљу заштите здравља грађана и спречавања ширења пандемије вируса корона.