У ЛИПОВИЦАМА ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ПРОТЕКЛОГ ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКОГ РАТА

Спомен обиљежје у знак сјећања на 13 погинулих бораца протеклог одбрамбено-отаџбинског рата освјештано је у селу Липовице код Лопара, а открили су га дјеца погинулих бораца из ове мјесне заједнице.
Начелник општине Лопаре Радо Савић је рекао да је споменик откривен након 26 година од краја прошлог рата, али да је он достојанствен и да се налази на мјесту на којем ће сваки становник Липовица свакодневно моћи да га види, а за генерације које долазе он ће говорити о тешкој прошлости овог краја.
„То ће бити обавеза за све нас који данас у миру радимо и функционишемо, захваљујући њиховој жртви, да изградимо наша села, нашу општину и нашу Републику“, додао је Савић.
Он је истакао да Липовице имају будућност јер сеоску подручну школу похађају 22 ученика, а општина кроз пројекте као што је производна хала у Прибоју, која је у изградњи захваљујући донаторским средствима Владе Србије, покушава да наћи адекватно запослење за родитеље и демобилисане борце из околних мјесних заједница.
Предсједник општинске Борачке организације Ристо Радић рекао је да су Липовице једно од страдалничких села и да поред 13 погинулих било и 27 рањених бораца.
„С обзиром на ограничене могућности финансирања нисмо успјели прије подићи овај споменик, а имамо још једно спомен обиљежје које је се гради у Кореташима и тиме би заокружили овај процес на подручју наше општине“, додао је Радић.
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић је рекао новинарима да је подизање споменика најдуговјечнији начин сјећања и да сваки споменик представља једну страницу наше историје, а у овом случају наше новије историје коју треба правилно читати и тумачити.
Он се осврнуо на социјлани-економски положај борачких категорија и нагласио да је остало још много проблема.
За остале категорије, поготово незапослене демобилисане бораце Савчић је рекао да се траже и изналазе друга рјешења као што су јавни позив за самозапошљвање и јавни позив за једнократну новчану помоћ демобилисаним незапосленим борцима у стању социјалне потребе.
Здрвка Стјепановић, која је у протеклом рату изгубила мужа, је рекла да је стицајем околности, због клизишта, морала напустити кућу у оближњем засеоку Стјепановићи.
Њена нова кућа је у близини споменика и са прозора ће на њему гледати слику свог брачног сапутника.
У просторијама мјесне заједнице отворена је изложба документарних фотографија из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, а односи се на учешће мјештана Липовица у њему.