УСКОРО ПОЧИЊЕ ГРАДЊА ФАБРИКЕ СИРА

Васо Васић из Лопара, који живи и ради у Фуџејри (Уједињени Арапски Емирати) /Fujaira, Al Fujayrah, United Arab Emirates/ је за васкршње празнике дошао у родни крај.
Том приликом посјетио је, заједно са својим пријатељем Миомиром Петровићем, доктором естетике и теорије књижевности, драматургом и писцем из Београда, начелника општине Лопаре Раду Савића.
Вођени су разговори о послу који Васо ради у Емиратима, о фарми коза и фабрици сира коју он гради недалеко од Лопара, као и о књизи коју Петровић пише у којој је један од главних ликова Васо Васић.Васо Васић је средњу геодетску школу завршио у Сарајеву, а студирао и звање инжењера стекао на Грађевинском факултету Универзитета у Београду.
У својој фирми на Блиском истоку он је виши руководилац пројеката и бави се пројектовањем и изградњом лука, рафинерија, вјештачких полуострва и острва.
У селу Липовице код Лопара Васо је са својим пословним партнером оформио фарму коза и ових дана креће са изградњом фабрике сира.Он је купио земљу у Липовицама не знајући зашто.
Помишљао је да сади боровнице, а онда стицајем околности је упознао човјека који је технолог хране и он је одмах рекао, „Козе, млијеко, сир“ и тако је кренуло.
„Ми смо сада на половини процеса формирања стада“, наглашава Васић.Не рачунајући јарце, на фарми посједује 150 женских коза, а планира да на љето 2022. године достигне укупно 300 коза и да почне са озбиљном производњом гдје би сви производи били сертификовани.
Жели да већи дио произведеног сира од око 30 тона годишње, извози у Емирате, а очекује да ће једна врста производа носити назив Фуџејра, а да ће се зато побринути владар Фуџејре кога лично познаје.
Миомир Петровић, који је био професор на једном универзитету у Емиратима каже да је Васу судбински упознао у Фуџејри као авантуристу и озбиљног стручњака у својој бранши. Васо му је причао о Лопарама, о фарми која се зове „Агровисочник“ и прелијепим предјелима Мајевице.
Петровић признаје да он , као рођени Београђанин, Лопаре до прије пар година уопште није могао лоцирати.
„Ето сада се указала прилика да будем овдје, да видим ту прелијепу Мајевицу, да видим да није претјеривао мој добар пријатељ у описивању, не само природних љепота, него и топлине и доброте људи“, каже Петровић.
Он је најавио и скоро појављивање свог романа „Средишња пустиња“ у издању издавачке куће Лагуна за коју је везан задњих 20 година. Роман говори о Петровићевим емиратским данима , а један од централних ликова је Васо Васић, али под неким другим именом.
„Сви наши људи који живе у Емиратима, када буду читали роман, ће одмах препознати једну маркантну личност која је препознатљива и велики амбасадор Лопара у Емиратима гдје живи једна мала, али тврда и освијешћена дијаспора“, закључио је Петровић, који је обећао и промоцију овог дјела у Лопарама.