0

ОБИЉЕЖЕНА 21.ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА 3.МАЈЕВИЧКЕ БРИГАДЕ У ЛОПАРАМА

На Митровдан, богослужењем у храму Покрова Пресвете Богородице у Лопарама, а након тога испред Централног спомен обиљежја погинулим борцима  1992-1995 у Лопарама служен је парастос, положено  цвијеће и упаљене свијеће, чиме је обиљежена 21. годишњица од оснивања  3. Мајевичке бригаде.
 Говорећи о ратном путу 3. Мајевичке бригаде један од ратних команданата пуковник Миливоје Гарић је истако значајну  улогу 3. Мајевичке бригаде у одбрани Мајевице и цијеле Републике Српске. Он је нагласио да је ова бригада  одликована орденом Немањића. – У току рата спријечили смо  много бројнији ткзв. 2. Тузлански  корпус Армије БиХ да заузме овај простор.  Нажалост,  више од 240 бораца 3. Мајевичке бригаде дало је своје животе,  а око хиљаду је рањено. Та жртва мора да се цијени и не смије да се заборави, истакaо је Гарић.
 Предсједник предсједништва Борачке организације Лопаре Ристо Радић је указао на лош материјални положај демобилисаних бораца, РВИ и затражио од свих надлежних институција побољшање положаја и већа права, више пажње и поштовања државе за оне који су стварали Републику Српску.
 Поводом годишњице од формирања 3. Мајевичке бригаде у Центру за културу 7.11.2013. одржана је  свечана акедемија.