ПРЕДАВАЊЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ ХИВ-а

У Средњошколском центру „Вук Караџић“ у Лопарама одржано је предавање, поводом 1. децембра – Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, с циљем да се млади људи едукују о путевима ширења ХИВ-а и начину на који могу да се заштите.
Љекар у Дому здравља Лопаре Нина Благојевић рекла је новинарима да су средњошколци имали прилику да се упознају са неким од основних података о вирусу ХИВ-а.
„Данас дјелујемо превентивно да направимо први корак, да едукујемо и да на тај начин спријечимо број обољелих и умрлих од ове опаке болести“, рекла је Благојевићева.
Директор Дома здравља Лопаре Желимир Нешковић истакао је да је данашња акција једна у низу коју ова здравствена установа спроводи у овој мајевичкој општини.
„Данашњим предавањем едукујемо адолесценте у спречавању ширења вируса ХИВ-а, а управо главни циљ на глобалном нивоу када је ријеч о овом вирусу јесте његово уништавање“, рекао је Нешковић.
Он је похвалио сарадњу ове здравствене установе са средњошколским центром и најавио нове пројекте из области здравства у општини Лопаре.
Средњошколски центар „Вук Караџић“ Лопаре похађа 280 ученика распоређених у четири смјера – Гимназија, економски техничар, аутомеханичар и техничари рачунарства.
Већ три деценије, 1. децембра обиљежава се Свјетски дан борбе против АИДС-а, с циљем подизања свијести јавности о инфекцији ХИВ-ом, те ради превенције заразе.
У свијету је 2016. године милион људи умрло од посљедица АИДС-а. Са овим вирусом живјело је 36,7 милиона људи, од којих је 1,8 милиона новооткривених случајева заразе.