URUČEN ČEK ZA PROJEKAT OMLADINSKE BANKE

Načelnik opštine Lopare Rado Savić uručio je danas ček za projekat koji se realizuju na području opštine Lopare putem projekta Omladinske banke, ukupne vrijednosti 2.300 KM.
Projekat koji će ovim sredstvima biti realizovan je nabavka opreme za školu sporta, u kome opština Lopare i Fondacija „Mozaik“ učestvuju sa 1.500 KM, a doprinos zajednice je 800 KM.
„U prethodnom periodu Fondacija `Mozaik`, opština Lopare i mladi su kreirali Omladinsku banku koja je u periodu od 2012. do 2018. godine ovdje realizovala 44 projekata ukupne vrijednosti 152.637,57 KM“, rekao je Savić.
Prema njegovim riječima, od tog iznosa 43.876 KM je iz lokalnog budžeta, 33.148 KM iz Fondacije „Mozaik“ dok su 75.612,69 KM mladi ljudi uspijeli da obezbijede kao doprinos lokalne zajednice od raznih subjekata koji su podržali projekte.
Direktor programa Omladinske banke Fondacije „Mozaik“ Željko Pauković rekao je da ova fondacija od 2008. godine u saradnji sa 32 opštine u BiH podržala 1.735 projekata sa ukupno 6,2 miliona KM.
„Cilj ovih programa je da omogućimo mladim ljudima da u svojim lokalnim zajednicma putem malih projekata iniciraju rješavanje problema, uređuju sportske terene i druge stvari koje su bitne za mlade ljude“, rekao je Pauković.
Škola sporta „Zdravo dijete“ koju su pokrenuli Siniša Pavlović i Teodor Bojić, profesori fizičkog vaspitanja u Loparama, dokaz je da se uz malo truda, rada i volje mogu iskoristiti sopstveni kapaciteti i napraviti nešto što je korisno zajednici. Opština Lopare je kroz razne projekte omogućila unapređenje i usavršavanje rada Školice, ali i prostora u kome rade, kroz nabavku raznih rekvizita.
„Cilj naše Škole sporta je da kroz druženje, igru i zabavu omogućimo djeci da upoznaju osnovne elemente raznih sportova (odbojka, košarka, rukomet , fudbal, gimnastka)“, rekao je jedan od trenera Siniša Pavlović.
„Kroz školu sporta “Zdravo dijete” do sada je prošlo preko 35 polaznika, taj broj još uvijek raste. Upis novih članova je moguć u svakom momentu, što je pozitivno za djecu čiji drugari pohađaju Školicu pa se i oni mogu uključiti kad požele”, kaže trener Teodor Bojić.