PROMOCIJA PRIVREDNOG SEKTORA I MAJEVIČKOG KRAJA

Posjeta Loparama učenika Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ i Poljoprivredne i medicinske škole iz Bijeljine, te 15 studenata Fakulteta poslovne ekonomije ima za cilj promociju privrednog sektora ove opštine i majevičkog kraja, rekao je načelnik Lopara Rado Savić.

„Dobro je da učenici koji se školuju za određena zanimanja posjete različite proizvodne pogone struka za koje se obrazuju“, izjavio je novinarima Savić, koji je ovim povodom organizovao prijem za goste u Centru za kulturu i informisanje.

On je naglasio da cjelokupna društvena zajednica treba da zainteresuje mlade da se bave dobrim i kvalitetnim zanimanjima i zanatima.

„Naše društvo se suočava sa problemima kako naći dobre radnike i zanatlije, ali i treba povećati plate za ta zanimanja da bi bila atraktivna“, naveo je Savić.

Profesor praktične nastave i grupe elektropredmeta Ljubo Golubović rekao je da će učenici električari i elektroničari mehaničari, obilaskom proizvodnih sistema na licu mjesta viđeti čime će se baviti u budućnosti.

„U školi imaju praktični dio nastave, a kad dođu u privredu onda vide osnovu za budući rad“, rekao je Golubović.

Načelnik Ođeljena za privredu i društvene đelatnosti opštine Lopare Željko Kerović istakao je da privreda u ovoj majevičkoj opštini u posljednje vrijeme bilježi pozitivan trend rasta.

„Određene firme su, nakon dugogodišnje pauze, oživjele. Učenici će se upoznati na koji način je to ostvareno i koji su planovi za budućnost opštine Lopare u privrednom sektoru“, kaže Kerović.

U okviru projekta „Lopare – mjesto novih prilika“, učenici Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine posjetili su firmu za proizvodnju kotlova i radijatora „Termal int“, kao i firme „Đokić metal“, „Kristin mod“ i „Enterijer Kojić, a učenici Poljoprivredne i medicinske škole destileriju „Epoha“ i voćnjak „Jelena“ u Gornjem Mačkovcu.