ПРОМОЦИЈА ПРИВРЕДНОГ СЕKТОРА И МАЈЕВИЧKОГ KРАЈА

Посјета Лопарама ученика Техничке школе „Михајло Пупин“ и Пољопривредне и медицинске школе из Бијељине, те 15 студената Факултета пословне економије има за циљ промоцију привредног сектора ове општине и мајевичког краја, рекао је начелник Лопара Радо Савић.

„Добро је да ученици који се школују за одређена занимања посјете различите производне погоне струка за које се образују“, изјавио је новинарима Савић, који је овим поводом организовао пријем за госте у Центру за културу и информисање.

Он је нагласио да цјелокупна друштвена заједница треба да заинтересује младе да се баве добрим и квалитетним занимањима и занатима.

„Наше друштво се суочава са проблемима како наћи добре раднике и занатлије, али и треба повећати плате за та занимања да би била атрактивна“, навео је Савић.

Професор практичне наставе и групе електропредмета Љубо Голубовић рекао је да ће ученици електричари и електроничари механичари, обиласком производних система на лицу мјеста виђети чиме ће се бавити у будућности.

„У школи имају практични дио наставе, а кад дођу у привреду онда виде основу за будући рад“, рекао је Голубовић.

Начелник Ођељена за привреду и друштвене ђелатности општине Лопаре Жељко Kеровић истакао је да привреда у овој мајевичкој општини у посљедње вријеме биљежи позитиван тренд раста.

„Одређене фирме су, након дугогодишње паузе, оживјеле. Ученици ће се упознати на који начин је то остварено и који су планови за будућност општине Лопаре у привредном сектору“, каже Kеровић.

У оквиру пројекта „Лопаре – мјесто нових прилика“, ученици Техничке школе „Михајло Пупин“ из Бијељине посјетили су фирму за производњу котлова и радијатора „Термал инт“, као и фирме „Ђокић метал“, „Kристин мод“ и „Ентеријер Kојић, а ученици Пољопривредне и медицинске школе дестилерију „Епоха“ и воћњак „Јелена“ у Горњем Мачковцу.