ЕПИСКОП ФОТИЈЕ: СРПСКУ ДА ЧУВАМО ЖИВОТОМ, ДЈЕЛОМ И ЉУБАВЉУ


Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије у данашњој бесједи на празник Сретења Господњег позвао је вјерни народ да Републику Српску чува животом, дјелом и љубављу.
Владика Фотије је у храму Рођења Пресвете Богородице у Мачковцу код Лопара служио Свету архијерејску литургију.
„За нас је Сретење велики празник, а свети оци тумачећи овај празник кажу то је сусрет Бога и човјека, сусрет Бога и човјека у самом Христу али и сусрет Бога и човјека између праведнога Симеона и самога богодјетета Исуса Христа али и свих људи који су ту били“, рекао је у владика Фотије у бесједи.
Епископ Фотије указао је на потребу учења филозофије православља и Сретења, као празника сусрета Бога и човјека, те позвао вјернике да се према сваком човјеку односе хришћански, са љубављу и потовањем.
Након литургије служен је парастос за 242 погинула борца одбрамбено-отаџбинског рата Војске Републике Српске мајевичког краја.
„Њихова жртва је велика, и својом жртвом они су се уградили у темеље Републике Српске да би ми могли благодарно да живимо на овој земљи и да је чувамо животом, дјелом и љубављу“, истакао је Фотије.
Светој литургији, поред бројних вјерника, у храму у Мачковцу, присуствовао је и начелник општине Лопаре Радо Савић са сарадницима.