УБРЗАТИ ПРОЦЕДУРЕ ЗА ГРАДЊУ ТУРИСТИЧКОГ КОМПЛЕКСА НА МАЈЕВИЦИ

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и министар трговине и туризма Сузана Гашић разговарале су данас са представницима општине Лопаре и власником Еко-удружења „Вива натура“ Светозарем Остојићем о убрзању процедура за изградњу туристичког комплекса „Бусија“ на Мајевици.

Изградња овог туристичког капацитета обезбиједиће отварање нових радних мјеста, повећање пољопривредне производње и прераде хране, те развој туризма и мале привреде, што ће спријечити даљи одлазак, првенствено младих, из овог краја, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Начелник општине Лопаре Радо Савић обавијестио је представнике Владе да је локална скупштина усвојила зонинг-план за ово подручје, а представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне односе завршили јавно излагање за успостављање катастра непокретности на предметном подручју, чиме су се стекли услови да се даље процедуре убрзају и да се почетком наредне грађевинске сезоне почне изградња првих објеката.

Помоћник министра за шумарство Републике Српске Горан Зубић објаснио је будућем инвеститору процедуре које је неопходно испунити с циљем заштите шума и кориштења шумског земљишта, те нагласио да је неопходна пуна сарадња са локалним шумским газдинством и предузећем „Шуме Српске“.

Саговорници су се у Бањалуци сагласили да је неопходно наставити интерресорну сарадњу како би ова инвестиција била што прије реализована.

Инвеститор Светозар Остојић, власник Еко-удружења „Вива натура“ које управља излетиштем „Бусија“, изјавио је раније да је пројекат изградње овог туристичког центра озбиљан и амбициозан и да ће бити реализован на површини од око 50 хектара.

Он је навео да ће туристички комплекс на Бусији имати ски-стазу и спортска игралишта, бициклистичке и пјешачке стазе, хотеле и етно-пијацу за продају домаћих производа, као и бројне додатне садржаје.