OPŠTINA LOPARE OBEZBIJEDILA BESPLATNE PLACEVE ZA 17 PORODICA

Načelnik opštine Lopare Rado Savić potpisao je danas ugovore o dodjeli placeva za 17 porodica na kojima će se graditi kuće. Placeve je besplatno obezbijedila opština Lopare za ove porodice.

„Danas smo potpisali 17 ugovora, a u narednom periodu potpisaćemo još 13 ugovora, za placeve za naše sugrađane tako da ćemo u ovoj godini tokom realizacije projekta izgradnje kuća na ovim placevima imati 100 novoizgađenih kuća za porodice koje su tokom 2014. godine ostale bez svojih domova u poplavama i klizištima“, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Osmočlanoj porodici Boška Kovačevića iz Tobuta kuća je oštećena tokom klizišta 2014. godine.

„Ovo nam znači mnogo jer ćemo sada riješiti životni problem i nastavljamo dalje nismo imali pogodan plac u svom vlasništvu za gradnju kuće tako da se zahvaljujemo opštini Lopare“, rekao je Kovačević.

„Živio sam u porodičnoj kući dok je klizište nije oštetilo. Ovo će puno značiti, meni, mojoj supruzi i sinu i puno se zahvaljujem svima, posebno opštini Lopare“, rekao je Cviko Lujić iz Brusnice.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima. Vrijednost Programa je 15 miliona evra, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 12.5 miliona evra, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije Bosne i Hercegovine i partnerskim opštinama. Na području opštine Lopare, Program implementira UNDP u BiH.