ОПШТИНА ЛОПАРЕ ОБЕЗБИЈЕДИЛА БЕСПЛАТНЕ ПЛАЦЕВЕ ЗА 17 ПОРОДИЦА

Начелник општине Лопаре Радо Савић потписао је данас уговоре о додјели плацева за 17 породица на којима ће се градити куће. Плацеве је бесплатно обезбиједила општина Лопаре за ове породице.

„Данас смо потписали 17 уговора, а у наредном периоду потписаћемо још 13 уговора, за плацеве за наше суграђане тако да ћемо у овој години током реализације пројекта изградње кућа на овим плацевима имати 100 новоизгађених кућа за породице које су током 2014. године остале без својих домова у поплавама и клизиштима“, рекао је начелник општине Лопаре Радо Савић.

Осмочланој породици Бошка Ковачевића из Тобута кућа је оштећена током клизишта 2014. године.

„Ово нам значи много јер ћемо сада ријешити животни проблем и настављамо даље нисмо имали погодан плац у свом власништву за градњу куће тако да се захваљујемо општини Лопаре“, рекао је Ковачевић.

„Живио сам у породичној кући док је клизиште није оштетило. Ово ће пуно значити, мени, мојој супрузи и сину и пуно се захваљујем свима, посебно општини Лопаре“, рекао је Цвико Лујић из Бруснице.

Програм за опоравак од поплава – стамбено збрињавање представља наставак напора Европске уније на ублажавању посљедица катастрофалних поплава из 2014. године. Програм има за циљ да стамбено збрине и економски оснажи најугроженије породице чији су домови оштећени или уништени у поплавама и клизиштима. Вриједност Програма је 15 милиона евра, а финансира га Европска унија у износу од 12.5 милиона евра, у сарадњи са Владом Републике Српске, Владом Федерације Босне и Херцеговине и партнерским општинама. На подручју општине Лопаре, Програм имплементира УНДП у БиХ.