ФУДБАЛСКИ КЛУБ ИЗ ЦИРИХА ЈЕДИНИ У СВИЈЕТУ НОСИ НАЗИВ РЕПУБЛИКА СРПСКА

Фудбалски клуб „Република Српска“ из Цириха једини у свијету носи тај назив, а у овој години обиљежава јубиларних 20 година постојања.

Протеклог викенда, у оквиру обиљежавања Дана Републике Српске у Швајцарској, одржан је други турнир у малом фудбалу за млађе категорије.

Прво мјесто на турниру у конкуренцији такмичара доби 12 и 13 година освојила је екипа „Републике Српске“, док је „Цирих Фолтер“ био прва у конкуренцији ђечака од 10 и 11 година.

Предсједник Фудбалског клуба „Република Српска“ Саво Митровић, који је родом из Прибоја код Лопара, нагласио је да је годинама постојала идеја да се оснује клуб који ће носити име Република Српска.

„Група ентузијаста жарко је жељела да клуб носи назив Република Српска и успјели смо. Идеја се јавила већ 1996. године и реализована је 2000. године на задовољство свих нас који живимо и радимо у Швајцарској“, рекао је Митровић и захвалио свима који су дали допринос у стварању клуба.

Генерални секретар клуба Љубо Николић рекао је да се „Република Српска“ такмичи у оквиру Швајцарског фудбалског савеза.

„У оквиру клуба постоји осам екипа, а прва екипа се такмичи у трећој Швајцарској лиги. Имамо сениоре, ветеране и четири јуниорске екипе. На самом почетку имали смо једну екипу“, рекао је Николић.

Координатор и један од тренера млађих категорија Игор Војновић рекао је да фудбалска школа овог клуба броји 25 дjечака и дjевојчица узраста од седам до 13 година.

„Овогодишњи турнир био је други по реду, а наша жеља је да турнир буде традиција и да учествују екипе из Њемачке, Аустрије, Србије и Републике Српске“, рекао је Војновић.

Начелник општине Лопаре Радо Савић боравио је током протеклог викенда у Швајцарској на обиљежавању Дана Републике Српске, те је истакао да је поносан на Мајевичане у дијаспори јер су присутни у свим сферама живота.

„Мајевичани преузимају лидерску улогу у свим сферама организовања српске дијаспоре у Швајцарској, што и нас у завичају чини изузетно поносним“, рекао је Савић.

Протеклог викенда у Диетикону код Цириха обиљежан је Дан Републике Српске који су организаовала удружења Срба из Швајцарске и коме су присуствовале бројне званице из Републике Српске и Србије.