САМИТ ЗБЛИЖАВА СРБИЈУ, СРПСКУ И ШВАЈЦАРСКУ

Амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић истакла је данас у Цириху да је Швајцарска осми по величини инвеститор у Србији и њене фирме запошљавају 11.000 радника, те указала на значај Самита пословне дијаспоре „Експо 2018“ који, иако на почецима, има за циљ да зближи Србију, Републику Српску и Швајцарску.
На самиту има 40 излагача из Србије, Републике Српске и дијаспоре, као и стотину учесника економског-пословног форума из Швајцарске, Србије и Републике Српске.

„Организатори су уложили огроман труд и енергију за организацију оваквог догађаја. Привредни односи Србије и Швајцарске су разгранати и добри“, рекла је Јанковићева на отварању скупа и најавила даљу сарадњу са Швајцарском и унапређење односа ове двије земље.

Стојан Стевановић, предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској, које је организатор „Експа 2018“, рекао је да је ово трећи по реду самит који има за циљ подстицај регионалног повезивања малих и средњих предузећа дијаспоре и матице.

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да ова мајевичка општина заједно са дијаспором ради од 2010. године и та сарадња дала је конкретне резултате који су допринијели бољем квалитету живота становника мајевичког краја.

„Дијаспору треба његовати и чувати, а ми из Републике Срспке и Србије морамо давати подршку нашим људима овдје да буду још снажнији, а управо улога матице је да помогне дијаспори. У родном крају очекујемо да, уз наш коректан однос, дијаспора уложи у нова радна мјеста, а управо смо то успјели у Лопарама“, рекао је Савић и додао да неколико фирми ради и извози своје производе у Швајцарску, Њемачку и друге земље.

Савић је истакао да је важно да се очува и други сегмент сарадње са дијаспором, а то су култура и традиција, те напоменуо да у дијаспори из општине има 5.000 Мајевичана.

Захвалнице на самиту су добили предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, директор Рудника и термоелектране Угљевик Ђорђе Поповић и привредник Саво Митровић.

Скупу присуствују и потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић, министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, као и амбасадор БиХ у Швајцарској Анђелко Граховац.

Након отварања одржава се привредни форум, а самит ће трајати данас и сутра у Диетикону код Цириха.