ЗАДРУЗИ „ЗАРАЦ“ ИЗ ЛОПАРА КУПЉЕН ДУПЛИКАТОР ЗА ПРЕРАДУ МЛИЈЕКА

Кроз активност општине Лопаре, коју је подржала Стална радна група за регионални рурални развој /SWG/ у југоисточној Европи у партнерству са Њемачком организацијом за међународну сарадњу /GIZ/ у оквиру пројекта „Диверзификација економских активности у руралним подручјима југоисточне Европе кроз развој ланца вриједности“, Пољопривреденој задрузи „Зарац“ из Лопара набављен је дупликатор за прераду млијека.
„Вриједност овог апарата је приближно 6.000 КМ, од чега је Стална радна група за рурални развој /SWG/ у југоисточној Европи обезбиједила 2.000 евра, а преостали дио упалтила је општина Лопаре“, рекла је Тања Марковић, самостални стручни сарадник за управљање развојем у општини Лопаре.
Она је рекла да је капацитет дупликатора 100 литара млијека у једном турнусу, а посједује три нивоа температуре који се користе у пастеризацији млијека за производњу сира.
Тешићева и учесници на пројекту су апарат уручили члановима задруге у Лабуцкој код Лопара.
„Општина Лопаре, уз помоћ партнера је набавила савремену опрему за производњу Мајевичког сира који ће се производити у ПЗ „Зарац“ и тиме желимо да нашим произвођачима максимално олакшамо процес производње“, рекао је новинарима Радо Савић, начелник општине Лопаре.
Он је нагласио да ће испоручени уређај омогућити да се скрати процес производње сира, а утицаће и да производ буде квалитетнији.