ПРЕДСТАВЉЕН РОМАН „ТИГАР СА БОЈАНЕ“, АУТОРА БРАНКА СТАНКОВИЋА

Роман Тигар са Бојане, аутора Бранка Станковића, представљен је (петак 4. новембра) читалачкој публици у Лопарама.
Промоција књиге је уприличена у Центру за културу, уз организациону подршку Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ Лопаре.
Ово дјело је освојило другу награду на
„6. Дринским књижевним сусретима“ у Зворнику, категорија најбољи необјављени роман.
О књизи је, поред аутора, говорио и главни уредник „АСоглас издаваштва“ из Зворника, Дејан Спасојевић, издавач романа у чијој су организацији одржани поменути књижевни сусрети.
Он је, читајући образложење жирија, истакао да „Тигар са Бојане“ разматра добро познату политичку драму на просторима бивше Југославије, те да је писан етички коректно и политички непристрасно.
Аутор је, обраћајући се присутнима, казао да је ово његово дјело синтеза биографије академика Каплана Буровића, човјека који је својим научним и књижевним дјелом доста допринио да се чује истина о борби и страдању српског народа на просторима Косова и Метохије, и једне врсте крими-романа који говори о трговини органима за вријеме НАТО агресије 1999. године на тлу Косова и сјевера Албаније.
Станковић је навео да је то са друге стране узбудљива крими-прича која нас води у разоткривање тешких злочина илегалне трговине људских органа, те у замршену мрежу рада тајних служби.
Двије приче у роману се на крају стапају у једно, доносећи читаоцу веома занимљив књижевни израз.
Фрагменте романа публици је читао Лука Лукић, књижничар у Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ Лопаре.
Бранко Станковић ради као орални хирург у Лопарама, а широј читалачкој публици је познат као писац неколико историјских романа, од којих је „Врежа“ освајач престижне награде за најбољи необјављени роман „Златне сова“ за 2021. годину, у организацији Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.