ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ВЛАДИМИРА МИТРИЋА „ОД МАЈКЕ ДО ЦРКВЕ“

У сали Центра за културу информисање Лопаре је одржана промоција књиге „Од мајке до Цркве“ аутора Владимира Митрића.
Књига је представљена у издању Српске краљевске академије научника и умјетника (СКАНУ).
Аутор књиге Владимир Митрић је новинар „Вечерњих новости“ и дописник из Лознице, Шапца и БиХ.
Представљање књиге „Од мајке до Цркве“ заједно са аутором су водили академик Драгољуб Мирковић и Давор Марковић, директор Центра за културу „Филип Вишњић“ Угљевик.
У књизи се ради о 150 година Цркве Преображења Господњег у Липници код Лознице коју је подигао прота руњански Владимир Поповић.
На освећењу Цркве је био краљ Милан Обреновић, чија је прабака Анђелија била удата за лозничког војводу Анту Богичевића.
Како је истакнуто, Владимир Поповић није био само свештеник, него и хуманиста, родољуб и посланик у Парламенту Србије у вријеме краља Милана Обреновића.
Митрић кроз књигу прича о огромној љубав према цркви, истичући да га је у вјеру упутила његова мајка.
Такође, он указује на значај Богомољачког покрета владике Николаја на обје стране Дрине, као и на примјере хуманости, човјекољубља и јунаштва вјерника који се вијековима окупљаjу око мајке Цркве.
„Највећа традиционална вриједност иза сваког човјека је мајка. Владика Николај је рекао да је мајка биће најсличније Богу, а наша црква је најбоља спона са мајком, и оно што понесете кући, и оно што доживите у цркви Бога живога“, рекао је аутор Владимир Митрић.