ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕМОКРАТИЈЕ

Промовисање толеранције, ненасилне комуникације и дијалога – основна је порука и циљ данашњег округлог стола о теми „Дијалог Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу и младих на путу ка ЕУ“, који је одражан у Лопарама.
Округли сто је, поводом обиљежавања 15. септембра – Међународног дана демократије, у овој подмајевичкој општини организовао Одбор за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске, у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у БиХ.
Предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић истакао је на овом скупу важност сузбијања говора мржње и спречавања насиља.
„Све док је комуникација ненасилна, она је демократска, у којој људи агрументима износе своје ставове. Најопасније је када говор мржње проузрокује насилну комуникацију, када је ријеч о вршњачком насиљу и када, поготово на националној основи, долази до насиља. Морамо спречавати насиље“, рекао је Бореновић.
Он је напоменуо да Одбор за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске има девет чланова, од којих су седам посланици у парламенту Српске, а предсједник овог одбора је из реда опозиције, „што показује да овај одбор нема власти и опозиције“, да сви имају заједнички циљ – уређено друштво и вриједносни параметри једнаки за све.
Бореновић је подсјетио да је на приједлог Одбора за европске итеграције и регионалну сарадњу усвојена Декларација о осуди говора мржње у Народној скупштини Републике Српске, парламенту БиХ, Парламенту Федерације БиХ.
Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је на овом скупу да су Лопаре мултиетнички крај у којем нема међунационалних проблема, ни политичких превирања, да општина добро сарађује са Мисијом ОЕБС-а и са сусједним локалним заједницама.
Карл Јорсен из Мисије ОЕБС-а истакао је да је овај скуп добар примјер успјешне сарадње законодавне институције и групе удружених грађана.
Он је напоменуо да повјерење и стабилност остају међу најважнијим циљевима Мисије ОЕБС-а, као и подршка јачању толеранције и разумијевања, а да је поштовање различитости најбољи начин за постизање тих циљева.
У раду округлог стола учествовали су и посланици у Народној скупштини Српске, представници федералног парламента, затим општина Лопаре, Угљевик, Теочак, Челић, града Бијељина, те представници омладинских организација.