ОТВОРЕНИ ДЕСЕТИ ДАНИ ДИЈАСПОРЕ

У Центру за културу Лопаре отворени су „Дани дијаспоре“, манифестација која се, десету годину за редом, организује у овој мајевичкој општини.
Програм манифестације је почео изложбом слика са 13. и 14. Ликовног сабора на Мајевици, а затим је одржана мини позоришна представа ‘Кум’ у којој су наступили ученици Основне школе „Свети Сава“ Лопаре.
Представа је рађена у сарадњи са Позориштем Дуга из Швајцарске, чији је оснивач писац Миодраг Лукић родом из Лопара.
Манифестацију и изложбу слика свечано је отворио начелник општине Лопаре Радо Савић, који је рекао да је програм, који је припремљен, посвећен и окренут ка дијаспори и њеном повезивању са родним крајем.
„Ове године се ‘Дани дијаспоре’ одржавају под мотом ¬’Долазе наши’ и заиста долазе наши, долази наша родбина, наши пријатељи, наше комшије“, нагласио је Савић.
Он је саопштио да је у односу на почетак организовања ове манифестације и данашње вријеме уложено доста труда и да су постигнути добри резултати и сарадња са дијаспором је боља и квалитенија.
„Прошла година, због корона вируса, је била тешка за путовање, али ове године Лопаре су пуне наших људи из дијаспоре“, саопштио је Савић.
Предсједник Удружења Српских привредника Швајцарске, предсједник Удружења „Корени“ и члан управе Удружења Мајевичана у Швајцарској Стојан Стевановић је за овогодишњу манифестацију најавио масовнији долазак дијаспоре у Лопаре.
Он је рекао да ће само из Удружења „Корени“ доћи око 60 гостију из цијеле Европе, а за идућу годину планови су да се манифестација још више омасови и прошири.
Стевановић је, у својој изјави новинарима, посебно истакао добру сарадњу са локалном заједницом и начелником општине Радом Савићем у смислу инвестиција из дијаспоре и навео да је 12 инвеститора из дијаспоре инвестирало у привредни потенцијал општине Лопаре.
Драгана Купрешанин, сликар и дизајнер из Београда је рекла да је радује што је присуствовала, са својим колегама, отварању изложбе слика које су настале на претходна два сабора на Мајевици.
„Задовољство нам је да смо се окупили, готово у пуном саставу, да овдје вечерас присуствујемо овој врло важној манифестацији“, додала је Купрешанин.