САВИЋ: ЧВРСТЕ ВЕЗЕ СА ДИЈАСПОРОМ

Отварајући „Дане дијаспоре“ у Лопарама начелник ове општине Радо Савић изразио је увјерење да ће ова манифестације учврстити везе између мајевичке дијаспоре и општине Лопаре.

Он је истакао да је много тога у Лопарама већ урађено заједно са мајевичком дијаспором и као приоритет за наредни период најавио јачање присуства дијаспоре у привреди Лопара.

„У српској дијаспори има много успјешних, богатих људи који су вољни да улажу у родни крај и да отварају представништва и погоне својих фирми и у Лопарама“, рекао је Савић новинарима.

Према његовим ријечима, у оквиру „Дана дијаспоре“ у суботу ће бити одржан Привредни форум на којем ће 15 домаћих привредника са представницима дијаспоре разговарати о даљим улагањима у мајевички крај.

Савић је рекао да је посебно поносан на домаће привреднике који су са својим производима изашли на страно тржиште и да се из Лопара у свијет извозе производи металског сектора, текстилна роба, али и атрактивне јахте.

Он је навео да мајевички крај мора да искористити велики потенцијал који пружа дијаспора, али и да се успори снажан процес њихове асимилације у земљама у којима живе и раде.

Предсједник Удружења „Мајевичани“ из Швајцарске Радислав Ђокић рекао је новинарима да су сусрети попут ових неопходни како би сви заједно помогли својој матици.

„Живим и радим у Швајцарској, а у родном сам крају отворио фирму која се бави металским сектором и има 14 запослених радника“, рекао је Ђокић и истакао да Удружење „Мајевичани“ континуирано ради на привлачењу страних инвеститора у Лопаре.

Он је најавио изградњу базена у Лопарама, као наредни пројекат који ће дијаспора подржати.

Ђокић је захвалио руководству општине Лопаре на доброј сарадњи и заједничким напорима у развоју мајевичког краја.

Вечерас је у Центру за културу и информисање, након свечаног отварања „Дана дијаспоре“ Позориште „Дуга“ из ове општине извело представу „Банкарка“.

https://youtu.be/qmdCM3LmX3E